Voorbij de clichés: Minister Dalle ontdekt de unieke aanpak van woon- en zorghuis Clos Bizet

Ouderenzorg is méér dan bingo en puree!

12/04/2024

Vlaams minister Benjamin Dalle, bevoegd voor Brussel, Media en Jeugd, bracht op uitnodiging van Johan Staes, gedelegeerd van Vlozo en Luc Van Moerzeke, CEO Vulpia een bezoek aan het Vulpia woon- en zorghuis Clos Bizet in Anderlecht. Het bezoek maakte deel uit van de Vlozo Inleefdagen. De sectorfederatie van private woonzorgcentra nodigt politici uit om ze onder te dompelen in de dagelijkse realiteit van een woon- en zorghuis.

 

"Iedereen verdient om waardig en gelukkig oud te worden", aldus Johan Staes. "Daarom organiseren we verschillende 'Inleefdagen' waarbij wij politici kennis laten maken met een zorgorganisatie dat lid is van onze federatie. Tijdens een rondleiding kunnen de politici een zorgmoment meemaken of deelnemen aan een activiteit. Het is een ideale gelegenheid om te tonen hoe woonzorghuizen en -diensten vandaag werken en te vertellen waar wij als ouderenzorgsector naartoe willen gaan. We willen op deze manier de ouderenzorg hoog op de politieke agenda plaatsen."

Gevarieerd programma doorbreekt stereotypen

Na het rondetafelgesprek met Johan Staes (CEO Vlozo), Luc Van Moerzeke (CEO Vulpia) en Tamara Bataire (Directeur Clos Bizet) werd Minister Dalle aan verschillende activiteiten voorgesteld. Het werd een gevarieerd programma dat de minister liet kennismaken met de unieke aanpak van het woon- en zorghuis, die verder gaat dan de gebruikelijke stereotypen over ouderenzorg.

 

Kunst als verbindende factor

Clos Bizet onderscheidt zich door haar sterke focus op buurtwerking vanuit een bijzondere invalshoek: kunst in al haar facetten. Muziek, fotografie, poëzie - het huis omarmt de culturele rijkdom van het stadsleven en gebruikt deze om bewoners en buurtbewoners te verbinden. Tijdens het bezoek kreeg minister Dalle de kans om diverse workshops en activiteiten bij te wonen die de verbindende kracht van kunst aantoonden. Het crea-atelier Reuzen Totem – Zinneke parade in het kader van de samenwerking van Kunstenfestival DEsArts en de Reuzenstoet, de tentoonstelling StreetArt ism Esal du Nord, Patrimoine à Roulette waren slechts enkele van de vele activiteiten die werden gepresenteerd. Dit alles past binnen de aanpak van Clos Bizet: Art & Health, die het stereotype doorbreekt dat ouderenzorg alleen draait om bingo en puree - hoewel daar natuurlijk niets mis mee is.

 

Samenwerking met Zonnelied

Naast de kunstzinnige activiteiten werd ook de samenwerking met Zonnelied voorgesteld. In dit project gaan personen met een werkstraf aan de slag in Clos Bizet als onderdeel van hun strafuitvoering. Deze unieke samenwerking toont aan hoe het woon- en zorghuis op verschillende manieren verbinding zoekt en kansen biedt.

Lunch met bewoners

Rond het middaguur schoof minister Dalle aan tafel voor een lunch bereid door de bewoners zelf. Het was een mooi moment van samenzijn en gesprek, gevolgd door een mini-concert in het kader van het project A.R.T is care. Dankzij dit project kunnen kunstenaars al drie jaar aan de slag in verschillende Brusselse woonzorgcentra.

 

Waardevolle inleefdagen tonen complexiteit en menselijk karakter van ouderenzorg

Deze inleefdagen zijn waardevolle momenten om politici onder te dompelen in de dagelijkse realiteit van een woon- en zorghuis. Het doorbreekt clichés en toont de complexiteit, boeiende aspecten en vooral het menselijke karakter van ouderenzorg.

Door kunst, samenwerking en buurtwerking centraal te stellen, toont Clos Bizet aan dat ouderenzorg veel meer is dan bingo en puree. Het is een plek waar verbinding, creativiteit en menselijkheid hand in hand gaan om bewoners een waardig en gelukkig leven te bieden. De inleefdagen van VLOZO spelen een cruciale rol in het delen van deze boodschap met beleidsmakers en het doorbreken van clichés over ouderenzorg.

Het bezoek van de minister onderstreept het belang van innovatieve en verbindende initiatieven in de ouderenzorg, die verder gaan dan de gebruikelijke stereotypen. De belangstelling en open houding van minister Dalle werden erg gewaardeerd. Samen blijven alle betrokkenen vol overgave werken aan een prachtige, inclusieve toekomst voor de bewoners van Clos Bizet en andere woon- en zorghuizen.