Clos Bizet doet inspiratie op in Wales

Dankzij het werkbezoek is Clos Bizet meer dan ooit gewapend om een inspirator te zijn in de sector.

11/04/2024

Vorige maand trokken Tamara Bataire (directrice) en Catherine Gouffau (creatief therapeute) van Vulpia-residentie Clos Bizet, naar Noord-Wales. Ze reisden, op uitnodiging van het kabinet van minister Benjamin Dalle, mee met een groep beleidsmedewerkers en kunstenaars.

Vulpia Clos Bizet was blij om uitgenodigd te worden voor dit werkbezoek. Het kabinet wilde een groep samenstellen van professionals met diverse profielen en dankzij de uitgebreide ervaring van Tamara Bataire en Catherine Gouffau in de woonzorg- én kunstensector, was Vulpia Clos Bizet een ideale partij om mee te gaan.

Naast enkele kabinetsmedewerkers reisden ook mensen uit het kunstveld mee. Het was een boeiende uitwisseling van ideeën met o.a. Eva De Baerdemaeker (Art.is.t.Care), Ann Weckx (TOPAZ, De Ambulanten), Rasa Alksnyte (mus-e, De Ambulanten), danseres Giulia Sugranyes (Labolobo) en Elien Ronse.

Het doel van het werkbezoek 'Arts & Health' was een internationale uitwisseling onder collega's die ervaring hebben met het werken op de snijlijnen van kunst, welzijn en gezondheid. Daarom was het erg nuttig om een aantal initiatieven ter plaatse te bezoeken.

De inspirerende omgeving in Wales, waar het broeit van de relevante initiatieven, maakte dit werkbezoek ontzetten boeiend. In de Angelsaksische landen wordt er namelijk al veel langer gewerkt met creatief-therapeutische werkvormen. Ze hebben bovendien heel veel ervaring met het inzetten van alle mogelijke kunstdisciplines binnen sociaal-maatschappelijk uitdagende contexten.

En of het vruchtbaar was: gedurende drie dagen bezochten Tamara en Catherine drie steden over een traject van 1.670km, ontmoetten ze vier organisaties, woonden ze 19 presentaties en drie tentoonstellingen bij en deden ze mee aan twee workshops.

Tamara en Catherine keerden terug met een brein vol ideeën. Een aantal ontmoetingen zullen ze nooit vergeten: met name Angela Rogers (WAHWN: Wales Arts Health & Wellbeing Network), Ticky Lowe (Making Sense CIC) en Nigel Hurlstone (kunstenaar) lieten een diepe indruk na. Met Giulia van Labolobo en Rasa en Ann van De Ambulanten spreken ze binnenkort al af om de samenwerking te versterken.

Dankzij het werkbezoek is Clos Bizet meer dan ooit gewapend om een inspirator te zijn in de sector, als het aankomt op de verwevenheid van kunst en zorg. Zeker voor herhaling vatbaar!