Leonard en Maria delen al zeventig jaar lief en leed

11 maart 19

BLANKENBERGE In residentie Huis aan Zee werd vorige week het platina jubileum van Leonard Verhaegen (92) en Maria Willockx (89) gevierd. Het koppel deelt al 70 jaar lief en leed.

Leonard Verhaegen en Maria Willockx verblijven al een tijdje in Huis aan Zee, maar vroeger woonden ze in Antwerpen. Leonard, geboren op 31 december 1926, was de derde van acht kinderen: hij had nog twee broers en vijf zussen. Maria werd geboren op 3 augustus 1929 en was enig kind. Haar vader was fabrieksarbeider, net zoals die van Leonard. “We woonden allebei in Willebroek. Daar hebben we elkaar met Pasen leren kennen in een danstent. Leonard en ik waren vroeger hele goede dansers”, vertelt Maria. En volgens Maria was het direct grote liefde. “We zagen elkaar veel: Leonard ontsnapte graag eens aan de drukte thuis”, klinkt het.

MEUBELMAKER

Leonard ging al op zijn veertiende werken. Eerst in de scheepsbouw, na de oorlog werd hij meubelmaker. Volgens zijn dochter Linda had hij daar een aangeboren talent voor. “Onze pa leverde topkwaliteit: de meubelen thuis waren allemaal zelfgemaakt. Moeder maakte dan weer al onze kleren zelf”, zegt ze. En Maria blijkt het breien en haken nog altijd niet verleerd.
“We maken nog elke dag een wandelingetje. Leonard en ik zijn hier heel gelukkig samen: we hebben een mooie tweepersoonskamer, er valt van alles te beleven en we krijgen twee keer per dag dessert”, vertelt Maria. Er is zelfs plaats voor romantiek. “Op Valentijn hebben we samen met nog zeven andere koppeltjes uitgebreid gedineerd. Dat was heel leuk”, aldus nog Maria.

TWEE KINDEREN

Het koppel kreeg twee kinderen: een zoon René, geboren in ‘52, en hun dochter Linda die in ‘56 ter wereld kwam. Met Ivan, Geert en An zijn er ook drie kleinkinderen. “Samen met de kinderen zijn we vroeger veel op reis geweest: Bulgarije, Scandinavië, de Griekse eilanden,… We trokken er daar dan te voet op uit, want wij zijn absoluut geen strandliggers”, vertelt Maria nog. Ook dochter Linda heeft daar mooie herinneringen aan. “Dankzij mijn ouders heb ik een fantastische jeugd gehad. We hebben samen heel Europa gezien”, zegt ze. Tot slot misschien nog tips voor een lang en gelukkig huwelijk? “Liefde, dat is geven en nemen. Maar Leonard kon ook heel goed flemen”, knipoogt Maria.

Facebook