In Arthur mag je out-of-the-box denken!

Inspirerend interview met directeur Jan.

28/03/2024

Goedemorgen Jan, bedankt dat je even tijd voor ons maakte. Jij bent ondertussen al bijna 6 jaar directeur van huis Arthur. Hoe ziet voor een perfecte dag eruit voor jou en voor je team?

Een perfecte dag, dat is voor mij een dag waar ik blije bewoners en medewerkers zie. Een dag waarop mijn team met leuke ideeën komt en out-of-the-box durft denken. Ik vind het belangrijk dat het team goed kan samenwerken, met respect en openheid. Met volle goesting en met een focus op wat wél goed gaat.

Wat is jouw visie op diversiteit?

We hebben een charter rond diversiteit. Onze medewerkers zijn een weerspiegeling van wat je ziet op de Meir in Antwerpen. In Arthur hebben we een 25-tal verschillende nationaliteiten met ieder een verschillende manier om naar de wereld te kijken. En dat is verrijkend. Ik probeer met hen allemaal een duurzame werkrelatie op te bouwen en hen te laten groeien, om zo een standvastig team te behouden.

Laten we even inzoomen op de bewoners. Hoe ziet de intake en de eerste dag van een bewoner eruit?

Bij de intake zullen we eerst luisteren naar wat de bewoner en de familie nood aan heeft. Liefst komt de toekomstige bewoner zelf poolshoogte nemen en laten we hen ook de dingen zien die een verblijf bij ons fijn kan maken. We gebruiken hier ook onze 'Mag Da’s' en 'Da nie’s' rond vrijheid, intimiteit en dagbesteding. De effectieve eerste dag van een bewoner wordt daarna sterk afgestemd op elke persoon. Ze krijgen zoveel nieuwe impressies, dat we hen graag zelf tempo laten bepalen.

Kan je een voorbeeld geven van de activiteiten die je organiseert in jullie woon- en zorghuis?

We doen heel veel leuks. Ik denk nu aan kaas- en wijnavonden, winterevents, een familiebarbecue, ritjes met een riksja, optredens, enzovoort. Ontzettend memorabel waren bijvoorbeeld ook de langste sjaal breien, zwemmen bij de buren en een bezoek aan het KMSKA. We hebben veel geluk met onze buurt. Er zijn erg veel lokale partnerschappen mogelijk. Ik besef dat we ongelooflijk blij mogen zijn met de nabijheid van een museum, een stroom en een school. We hebben zelfs een café en een superette in ons gebouw.

Welke ontwikkeling binnen ouderenzorg maakt je blij?

Ik merk dat mensen die ouder worden zich jonger gedragen dan vroeger. Dat is fijn. Ik vind het empoweren van ouderen ook erg belangrijk. We hebben ingezet op een psycholoog om dit aspect te ondersteunen, voor wie dat nodig heeft.

Welke verhalen van ouderen zal je nooit vergeten?

Er zijn zoveel mooie levens die hier passeren. Zo hadden we een dame die in de spionage zat en verschillende kunstenaars die het leven op hun geheel eigen manier bekijken. Vaak denken we dat de bomma maar suf is. Ik denk dat ze soms pittiger in het leven stonden dan vele jonge mensen.

We kunnen duidelijk veel leren van een goed gesprek met onze ouders en grootouders. Bedankt, Jan!